Pakking/Frysing/Tilberedelse av kjøtt

Før en henter kjøttet kan det være lurt å handle inn det man trenger for å pakke kjøttet. En må nemlig pakke og fryse kjøttet innen en dag eller to etter at kjøttet er hentet. Dersom det blir pakketp1000414 dagen etter henting må man legge kjøttet kaldt, f.eks i garasjen dersom man ikke har plass nok i kjøleskapet.
UTSTYR: Frysefolie, fryseteip (til å skrive på), salt (hvis du skal salte/tørke pinnekjøtt).
PAKK kjøttet i passe størrelser til EN middag, omtrent en kilo kjøtt til en familie på 4. Skriv på fryseteipen hva pakka inneholder (kottletter eller får-i-kål/frikasse). Låret pakkes helt, i frysefolie.
PINNEKJØTT: Man kan tørrsalte eller legge pinnekjøttet i saltlake. Man kan bruke grovt eller fint salt. Det er billigst å bruke grovt salt.
Tørrsalting: Finn en god balje kjøttet kan ligge i. Legg litt salt i bunnen av balja. Gni kjøttet godt med salt, på begge sider, og legg i balja. Strø gjerne litt salt på toppen. Snu kjøttet og ettersalt litt, omtrent annenhver dag. La ligge i 2 uker.
Saltlake: Løs opp (rør godt) salt i vann (bruk sånn omtrent 5-10 liter vann). Det må være nok vann til å dekke kjøttet godt. For å sjekke om det er nok salt har jeg brukt den gamle «potet-testen». Putt en middels stor spiker gjennom poteten. Når poteten flyter er det nok salt. Hvis man vil vite hvor mye salt som skal brukes kan en google «salting av pinnekjøtt» og få gode råd. En får litt forskjellige råd, derfor har jeg holdt meg til «potet-testen».p1000409
Jeg har vanligvis latt kjøttet ligge i saltlaken i 2 uker.
Tørking: Ta opp kjøtt av saltlaken eller av baljen med tørrsalting. Skyll lett over og tørk bort litt av vannet før du henger kjøttet opp. Heng kjøttet på en tørr, kjølig plass. Temperaturen skal helst være mellom 10 og 16 grader. Jeg har benyttet kjelleren.
Henges til tørking i omtrent 3-4 uker. Jeg har latt henge til julemiddagen, men kan også fryses før den tid.
Tilberedelse: Kutt opp sidene i passe stykker og vann ut over natta. Kjøttet dampes på pinner i gryte i 2-3 timer.

Gode lammekoteletter: Ta på godt med krydder på begge sider. Jeg bruker «lammekjøtt» krydder, litt hvitløkskrydder, salt og pepper.

Stek 1-2 min på hver side på høy varme. Ha i fløte (kan også spes ut med vann, eller en blanding). La stå i småsurre på lav varme, under lokk, i ca 45 min.

 

 

 

p1000410

 

 

 

 

 

 

p1000403